PUZZLE – Međunarodna konferencija o sajber bezbednosti 21. juna u Novom Sadu

Vojvođanski IKT klaster i konzorcijum od 13 partnera iz osam država Evropske Unije, u sklopu Horizont2020 projekta „PUZZLE“, organizuju međunarodnu konferenciju o sajber bezbednosti 21. juna 2023. u Master centru u Novom Sadu.

Posetioci i učesnici će imati priliku da se informišu o najnovijim dostignućima i dešavanjima na svetskoj digitalnoj mapi u cilju bolje zaštite malih i srednjih i mikro preduzeća.

Konferencija će tokom jednog dana okupiti eminentne domaće i strane stučnjake i objediniti multidisciplinarne kompetentnosti i resurse iz akademske zajednice, industrije i istraživačkih centara na jednom mestu. Predavači iz USA, Nemačke, Belgije, Grčke, Srbije tokom jednog konfencijskog dana predstaviće projekte u domenu istraživanja i razvoja, primere iz privrede sa fokusom na sajber pretnje, mehanizme napada i odbrane, studije slučaja, štetu koju prouzrokuju, dostupnim rešenjima i alatima.

U poslednjem izveštaju ENISA (European Union Agency for Cybersecurity), o pretnjama po bezbednost podataka, u periodu tokom godinu dana 2021 – 2022. godine zabeležena je krađa osetljivih podataka od oko 10 TB mesečno.

Primarna metoda ugrožavanja sigurnosti i digitalnog integriteta i dalje je ransomware – ucenjivački softver koji korisniku onemogućuje pristup njegovim računarskim ili digitalnim resursima i zahteva plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja. Ostale pretnje visokog intenziteta uključuju DDoS napade koji se koriste za rušenje određenih mrežnih usluga kao i za širenje lažnih vesti i informacija temeljenih na implementiranim algoritmima veštačke inteligencije.

Zašto je najviše pogođen MSP sektor?

Budući da su sajber napadi usmereni na elemente digitalne infrastrukture i podatke kompanija sve češći, sofisticiraniji i tehnički razvijeniji, resursi potrebni za sprečavanje, zaustavljanje i rešavanje njihovih posledica su sve veći. Mala i srednja preduzeća po svojoj su prirodi ograničena u pogledu raspoloživih resursa – materijalnih, ljudskih i stručnih. Koristeći resurse prvenstveno za svoje poslovne potrebe, MSP-u je teško izdvojiti dodatna investiranja za potrebe sajber bezbednosti. Iz tog razloga je ovo za MSP manje važan segment poslovanja – sve dok i sami ne postanu žrtve sajber kriminala te deluju reaktivno u „gašenju požara“ i smanjenju negativnih posledica.

Osnovni cilj konferencije i projekta PUZZLE je podizanje svesti i znanja malih i srednjih preduzeća o sajber pretnjama kako bi im se na olakšan način oduprli. Korišćenjem tehnologija, poput veštačke inteligencije (AI) ili blokčejna ali i rešenja koja su već dostupna na tržištima, mala i srednja preduzeća moći će poboljšati svoju sigurnost i učinkovitost.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da posete ovu konferenciju. Ulaz je besplatan uz obaveznu registraciju. Sve informacije, program i predavanja mogu se dobiti na zvaničnom sajtu: www.puzzle-conference.com